Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 30 października 2014

Drożdżowy zawijas

Pyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką.



Składniki:

Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm
1 szklanka mleka letniego
0.5 kg mąki
1/4 szklanki oleju
1/5 roztopionej kostki margaryny lub masła
1 całe jajko
2 żółtka
6 dkg drożdży
4 łyżki cukru
połowa małej buteleczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
małe opakowanie rodzynek

Masa orzechowa:
2 białka
szklanka zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki cukru

Wierzch:
4 łyżki mleka, cukier kryształ do posypki po wierzchu


Sposób przygotowania:

1. Do letniego mleka kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Robimy zaczyn. Odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Masło topimy i studzimy.
2. Do wyrośniętego lekko rozczynu dodajemy rozrobione z cukrem żółtka, jajko, resztę mąki, olej, przestudzone masło oraz aromat. Wszystko mieszamy łyżką lub ręką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple na ok 30 minut do wyrośnięcia.


3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy je na dwie części i każdą raz jeszcze wyrabiamy na blacie. Wałkujemy na prostokąt o długości keksówek i szerokości ok 20 cm.


4. Przygotowujemy orzechową wkładkę: Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy cukier, a następnie orzechy. Tak przygotowaną masą smarujemy przygotowane drożdżowe podkłady, uważając by masa nie przekraczała ok 1.5-2 cm do brzegów. Posypujemy rodzynkami i zwijamy do środka. Końcem rolady do spodu wkładamy do przygotowanych wcześniej keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, pamiętając by dobrze zlepić boki. Najlepiej zawinąć je również pod spód. Smarujemy odrobiną mleka wierzch i posypujemy delikatnie cukrem kryształem. Zostawiamy pod przykryciem w cieple jeszcze ok 20 minut do wyrośnięcia.


5. Ciasta wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na grzanie górne i dolne. Pieczemy ok 50 minut.


6. Wyrośnięte ciasta sprawdzamy wykałaczką czy są upieczone. Jeśli jest sucha- wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasta jeszcze na ok 15 minut w cieple. Dopiero później wyciągamy z foremek. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.