Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 31 października 2014

Francuskie ciasteczka

Smaczne ciasteczka kruche idealnie komponują się z filiżanką pysznej kawy.


Składniki:

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 żółtko
1 szklanka śmietany (18%)

1 białko
cukier kryształ do posypania


Sposób przygotowania:

 Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, żółtko oraz śmietanę. Wszystko razem siekamy i szybko zarabiamy ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w foliowy woreczek i odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. i ozdobnym radełkiem wykrawać trójkąciki o boku ok. 5cm. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (170st) ok 20 min.- na złoty kolor.

Jeżeli nie mamy czasu czekać tak długo na schłodzenie ciasta, możemy włożyć je na 30 minut do zamrażalnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.