Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 31 października 2014

Puszysta kremówka

Kremówkę zawsze robiła moja Mama. Postanowiłam to odmienić i spróbować sama ją upiec. A skoro mi wyszła i prędko znikła, to i Wam wyjdzie:)



Składniki:

Ciasto:
30 dkg mąki
30 dkg margaryny
6 łyżek wody przegotowanej
2 żółtka

Krem:
2 i 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 i 1/2 łyżki mąki zwykłej
1 cukier waniliowy

Cukier puder do posypania po wierzchu


Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Do przesianej na stolnicę mąki dodajemy masło, wodę oraz żółtka. Wszystko siekamy i zarabiamy szybko ciasto. Odkładamy na godzinę do lodówki.



2. Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy na długość i szerokość blachy (36x24cm). Dziurkujemy widelcem. Pieczemy osobno w mocno nagrzanym piekarniku na złoty kolor (ok. 180st przez 30 minut).



3. Krem: Mleko zagotować z cukrem. Żółtka roztrzepać z odrobiną mleka, dodać obie mąki. Dobrze wymieszane składniki dolewamy do gotującego mleka i gotujemy ok 5 min. Ciasto przekładamy wystudzonym kremem, posypujemy cukrem pudrem.

Do gorącego kremu można zetrzeć pół kostki masła i energicznie wymieszać.  

A do podawania już przygotowanej i schłodzonej kremówki niezawodne okazały się "przydasie" otrzymane od Pana Grzegorza z Graciarni
Zarówno szczypce jak i łopatka sprawdziły się prawidłowo, choć nie będę ukrywać, że łopatka jednak bardziej :) Ale to dlatego na pewno, że kremówka jest tak delikatnym ciastem, że nijak nie można go "przygnieść", bo rozkruszy się na milion kawałków ;) 
Wy też możecie sobie zamówić takie cuda- klikając w poniższy obrazek  automatycznie zostaniecie przeniesieni do świata prawdziwego rękodzieła. 
http://www.gratyiszpeje.pl/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.