Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 24 listopada 2014

Hreczanyki- podkarpackie kotlety z kaszą gryczaną

Mieszkając tuż przy granicy z Podkarpaciem, nie można nie znać ich tradycyjnych potraw. Zwłaszcza tych naprawdę dobrych:)


Składniki:

Na 10 kotlecików:
30 dkg mięsa mielonego z szynki
1 woreczek kaszy gryczanej (100g)
1 jajko
1 cebula
4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do obtaczania


Sposób przygotowania:

Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy woreczek kaszy gryczanej i gotujemy ok 10 minut na al dente. Odcedzamy, wysypujemy z woreczka i pozostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie dodajemy mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z masy porcjujemy 10 kotletów, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Tradycyjne hreczanyki podaje się z sosami: czosnkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam je w towarzystwie gotowanej kapusty z grzybami i ziemniaczków.


Efekt końcowy:





2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.