Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 28 listopada 2014

Tarteletki z jabłkową kaszą manną

Nigdy nie przypuszczałam, że kasza manna w słodkościach jest tak dobra. Użyłam jej dziś do swoich tarteletek i jestem mile zaskoczona:)


Składniki:

Na dwie porcje (formy o śr. ok 10cm)
1 szklanka mąki
60g margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 30%

Masa:
1 szklanka mleka cynamonowego
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru kryształu
1 duże jabłko+ 2 małe
cynamon w proszku


Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy posiekaną na mniejsze cząstki margarynę, żółtko, śmietanę oraz cukier. Całość siekamy, a następnie ugniatamy dłońmi. Gotowe odstawiamy w woreczku na 15 minut do zamrażarki.


2. Lekko zmrożone ciasto wałkujemy przez folię spożywczą i wykrawamy odrobinę większe krążki niż foremki do tarteletek.


3. Wylepiamy wysmarowane tłuszczem foremki, nakłuwamy i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170st C.


4. Laskę cynamonu zalewamy mlekiem na całą noc. W momencie przygotowywania deseru, wyciągamy laskę cynamonu, a mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Do gotującego się dodajemy kaszę oraz starte duże jabłko. Mieszamy do momentu zagotowania.


5. Podpieczone ciasto wyciągamy, nakładamy ugotowany krem z kaszy manny i układamy na wierzch pokrojone na małe cząstki jabłka. Posypujemy delikatnie cynamonem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 20 minut. Smacznego!


Efekt końcowy:



7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. I bardzo smaczna, zachęcam do wypróbowania:) A już niedługo pojawi się kolejna propozycja na wykorzystanie kaszy- oczywiście jak się uda:)

      Usuń
  2. przyznam że kasza manna to nie za dobrze mi się kojarzyła, ale od pewnego momentu doceniam ją w kuchni :)
    tarty uwielbiam ale te bardziej na słono, może kiedyś wypróbuję i taki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzia ja też nie byłam przekonana, a teraz czy to gryczana czy manna w deserze- wszystko pochłaniam :D Dziś robiłam manne słoneczka, też smaczne :D

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.