Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 10 listopada 2014

Warkocz śniadaniowy z bazylią i suszonymi pomidorami

Mięciutkie bułeczki o smaku Italii. Bazylia i suszone pomidory idealnie ze sobą współgrają tworząc smakowity duet.




Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
30g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
30g roztopionej margaryny np. Kasia, Palma
2 jajka
1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie olejowej (200g)
garść siekanej bazylii
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

1. Pół szklanki letniego mleka, cukier, 2 łyżki mąki oraz drożdże łączymy ze sobą do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę ciepłego mleka, letnią wodę, roztopiony tłuszcz, sól, jajka oraz pokrojone drobno pomidory, bazylię, zioła prowansalskie i olej ze słoiczka po pomidorach. Wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.


3. Gotowe ciasto dzielimy na 15 części. Każdą rolujemy na dł. ok 12-15 cm. Do jednej bułki potrzebujemy trzy kawałki ciasta. Kładziemy je obok siebie, zlepiamy górę i formujemy tak jak warkocza. Końcówkę zlepiamy i podwijamy pod spód. Zostawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy ok 20-25 min w temp. 180 st C.

 


Ps. Bułki można przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.



1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.