Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 10 grudnia 2014

Czosnkowa karkówka na zimno

Kolejna propozycja na domową wędlinę, która by była smaczna potrzebuje troszkę czasu. Ale spokojnie- do świąt zdążycie :)



Składniki:

70 dkg chudej karkówki
1 mała główka czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/4 szklanki oleju
1 łyżka przyprawy do karkówki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka przyprawy egejskiej do mięs
1 płaska łyżeczka cząbru
1 rękaw do pieczenia


Sposób przygotowania:

1. Mięso należy oczyścić, umyć i zamarynować dzień wcześniej tak by całą noc przeleżało w przyprawach. Czosnek obieramy, połowę zgniatamy w prasce. Mięso przekładamy do pojemnika, który możemy szczelnie zamknąć i nacieramy dokładnie tłuszczem, a następnie wcieramy zgnieciony czosnek z każdej strony. Posypujemy zmieszanymi ze sobą przyprawami, również od spodu. Do pojemnika dodajemy listki laurowe, ziela angielskie oraz pozostałe ząbki czosnku- lekko zgniecione nożem. Tak zamarynowane mięso odkładamy na ok 20 godzin do lodówki, przewracając je co jakiś czas w naczyniu, by góra zbyt nie wyschła. 
2. Kolejnego dnia karkówkę wraz z tłuszczykiem i pozostałymi przyprawami przekładamy do rękawa, mocno związujemy i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawiając temp. 170 st C. Pieczemy ok 2 godzin. Rękaw rozcinamy dopiero po wyjęciu mięsa z piekarnika. Karkówkę studzimy, a następnie odkładamy do lodówki na ok 2 godzinki. Podajemy z ulubioną sałatką lub jako dodatek do chleba.

Ps. Wędlina zachowa dłużej świeżość jeśli po upieczeniu będziemy ją trzymać nadal w zamkniętym pojemniku. 

Efekt końcowy:



6 komentarzy:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)