Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 7 grudnia 2014

Sernik mocno kokosowy

Moja wersja mocno kokosowego lecz niezbyt słodkiego sernika z polewą bounty.


Składniki:

Tortownica o śr. 28cm
Spód:
150g herbatników
8 dkg margaryny Palma (Bielmar)
1 czekolada deserowa
1 czekolada biała

Ser:
4 jajka
1/2 kg sera białego (podwójnie zmielonego), ewentualnie z wiaderka
4 łyżki cukru kryształu
1 budyń śmietankowy
160g mleczka kokosowego
150g kokosu
7 dkg margaryny
Palma (Bielmar)
Polewa:
2 batony bounty
1 czekolada mleczna
50g kokosu+ 10g do posypania całości
30g drobno pokruszonych herbatników
1/3 szklanki mleka
5 dkg margaryny Palma (Bielmar)


Sposób przygotowania:

1. Palcami kruszymy herbatniki, czekolady siekamy drobno nożem. Całość mieszamy i wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180st C.


2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy, mleczko kokosowe, kokos oraz roztopioną i przestudzoną margarynę. Mieszamy i łączymy z ubitą pianą z pozostałych białek.


3. Masę serową wylewamy na podpieczony spód , wyrównujemy i wkładamy na 1 godzinę do piekarnika. Pieczemy w 150st C, po czym pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku na 1 godzinę.


4.  Polewa: Czekoladę, batony, margarynę, mleko i herbatniki roztapiamy i mieszamy w kąpieli wodnej. Na końcu dosypujemy kokos i wylewamy na wierzch sernika. Całość posypujemy resztą kokosu i odkładamy do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc. 




 Efekt końcowy:





2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.