Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 11 grudnia 2014

Świąteczne pierniczki choinkowe

Pierniczki są nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia. Ich zapach towarzyszy nam przez cały ten radosny czas. Udekorowane lukrem są doskonałą ozdobą naszej choinki.


Składniki:

50 dkg mąki
20 dkg cukru
20 dkg miodu spadziowego
12 dkg masła
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika


Sposób przygotowania:

Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cukier, miód, masło i jajko. Wszystko razem siekamy i wyrabiamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Ochłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok.5 mm i wykrawamy foremkami ozdobne kształty. Jeśli chcemy wieszać na choince, to rurką do napojów wykrawamy dziurkę w odpowiednim miejscu. Pierniczki pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku (ok 170st C) przez ok 8-10 minut. Lukrujemy i ozdabiamy kolorowymi posypkami- wedle uznania.




 

5 komentarzy:

  1. Mam pytanie, kiedy takie pierniczki pieczesz? Mam przepis według którego piekę pierniczki na miesiąc przed świętami żeby odwilgały. Twoje też tak długo muszą leżeć? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiedziawszy nie zwracałam na to uwagi, w tamtym roku piekłam bodajże 2 tyg przed świętami i te które nie powiesiłam na choinkę schowałam do metalowej puszki. Na święta były ok:) Ale nie było ich dużo, bo te robię głównie właśnie jako ozdoby choinkowe :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.