Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 18 stycznia 2015

Omlet z grzankami i żółtym serem

 Ciepłe śniadanie na chłodne dni. Nikt się mu nie oprze :)



Składniki:

Na jeden omlet:
2 jajka
1 duża kromka chleba lub 2 mniejsze
3 łyżki mleka
2 łyżki startego sera żółtego
2 pieczarki duże
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
1 łyżka margaryny
2 łyżki oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

1. Chleb kroimy na małe kwadraciki i smażymy na łyżce margaryny na złoty kolor. Pieczarki kroimy i również przysmażamy, ale bez dodatku tłuszczu.


2. Jajka wbijamy do kubeczka, dodajemy mleko, rozbijamy. Dodajemy ser żółty oraz szczypiorek. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprz do smaku.


3. Na końcu dosypujemy grzanki, mieszamy i wylewamy na rozgrzany tłuszcz rzepakowy.


4. Chwilkę zapiekamy na silnym ogniu, po czym zaniżamy ogień do minimum i podważamy boki omleta by całe jajko z wierzchu wypłynęło na spód. Dobrze ścięty omlet składamy na pół i zsuwamy na talerz.


Efekt końcowy:

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.