Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pierogi ruskie ze skwarkami

Kochani już jakiś czas chodzi za mną pomysł... 

Co powiecie na powrót do dzieciństwa, młodości i kuchni jaką każdy z nas pamięta z domu rodzinnego?
Powiedzmy, że raz w tygodniu znajdziecie w moich zbiorach, a dokładniej w zakładce 
"Jak u Mamy" przepis na smaczne i tradycyjne potrawy. 
Nie zabraknie pierogów, placków, mięska i oczywiście deserów :) 

A może podpowiecie, co chcielibyście jeszcze znaleźć w tym dziale? 
Z przyjemnością podejmę się wyzwania :)

Na pierwszy rzut idą pierogi ruskie, nie każdy lubi, ale dla mnie to chyba numer jeden jeśli chodzi o Mamine przysmaki... 


Składniki na ok. 80 pierogów

Ciasto:
4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu
1 płaska łyżka soli
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
1/3 szklanki oleju

Farsz:
5 dużych ziemniaków
1/2 kg sera białego
3 duże cebule
2 łyżki maggi
1 płaska łyżka ziarenek smaku
1 łyżeczka pieprzu
100g margaryny

Omasta:
ok 15dkg słoniny, pokrojonej w kostkę i usmażonej na patelni

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od farszu
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Śmiało możemy to zrobić dzień wcześniej, ponieważ do zmielenia potrzebujemy zimnych, następnie mielimy je razem z białym serem.


 2. Margarynę topimy, wrzucamy obrane i posiekane w pióra cebule. Rumienimy na złoty kolor. Dodajemy do farszu razem z przyprawami.Dokładnie wyrabiamy- najlepiej dłonią.


3. Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, polewamy olejem i siekamy.


4. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto.


5. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Obtaczamy w mące, raz jeszcze zlepiamy boki i odkładamy na tacę.


6. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, mieszamy od czasu do czasu delikatnie, by się nie posklejały i od momentu wypłynięcia ich na wierzch gotujemy ok 2 minuty. Polewamy omastą przygotowaną z wytopionej słoniny.

11 komentarzy:

  1. Tradycyjnych potraw nigdy dość! :) Wspaniałe pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogom nigdy nie mówię "nie" :) Apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu, a może jakieś dania z cyklu "jednogarnkowe" z uwzględnieniem możliwości kieszeni studenta i przy zachowaniu domowego smaku? Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów, Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie byłoby łatwiej gdybym była studentką, ale pomyślę i o takiej serii:)

      Usuń
  4. Moje ulubione pierogi, żadne inne nie mogą się równać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak i u mnie:) Uwielbiam też uszka, no ale uszka to nie pierogi :D
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Bardzo lubię pierogi, Twoje pysznie wyglądają :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.