Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 10 stycznia 2015

Sałatka z kaszą gryczaną

Skład sałatki skomponowałam sama, dodając do niej to, co miałam w lodówce.


Składniki:

Na jedną dużą salaterkę:
1 woreczek białej kaszy gryczanej
1 pierś z kurczaka
1 mały słoiczek selera konserwowego
1 pomidor
1 mały słoiczek papryki konserwowej
2 ogórki konserwowe
5 jajek ugotowanych na twardo
1 mała puszka kukurydzy
7-8 łyżek majonezu
sól, pieprz do smaku

1 łyżka przyprawy gyros
3 łyżki oleju


Sposób przygotowania:

1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie ok 12 minut. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki i smażymy z przyprawą gyros na oleju na złoty kolor. Kukurydzę przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Paprykę kroimy w kostkę. 


2. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, ogórki konserwowe, posiekanego na mniejsze części selera konserwowego (również przelanego wcześniej zimną wodą) i ugotowaną i ostudzoną kaszę gryczaną.


3. Na końcu do całości dodajemy pokrojone w kostkę jajka i majonez. Mieszamy i dodajemy przyprawy. 


Efekt końcowy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)