Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 22 stycznia 2015

Suflet czekoladowy z wiśnią i chili

Suflety chodziły za mną już jakiś czas, ale dopiero udział w konkursie Hortex zmobilizował mnie, by wykonać je właśnie teraz :)
Wyszły puszyste i słodkie (takie w sam raz) pomimo tego, że nie ma w nich cukru.
Dodatek wiśni sprawił, że deser był zdecydowanie bardziej "rześki" i wykwintny :) A chili... chili z czekoladą, to jednak dobrana para:) W ogóle się nie wykluczają, a współgrają tak ze sobą, że można by tego życzyć niejednemu małżeństwu :D



Składniki:

Na dwa suflety:
3 duże jajka
20g masła + 1 łyżka do wysmarowania kokilek
1 łyżka cukru pudru do wysmarowania kokilek
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka kakao
1 tabliczka czekolady deserowej
1/2 opakowania mrożonych wiśni
1 łyżka syropu trzcinowego
1 płaska łyżeczka chili + 1 szczypta


Sposób przygotowania:

1. Kokilki smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem. Odkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puch.


2. W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę czekolady wraz z chili. Studzimy.

 
3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Do gotującej się masy dolewamy mleko. Mieszamy do połączenia składników, ściągamy z ognia, studzimy.


4. Masę z mleka, masła i mąki dodajemy do rozpuszczonej czekolady, mieszamy. Dodajemy kakao oraz żółtka. Ucieramy na gładką masę. Do ubitej piany delikatnie dodajemy masę czekoladową i mieszamy powoli aż do całkowitego połączenia się mas.


5. Przelewamy do kokilek, na środku układamy kilka rozmrożonych wiśni. Wkładamy do nagrzanego do 170 st C piekarnika i pieczemy ok 15 minut.



6. W tym czasie resztę wiśni przesypujemy do rondelka i smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając, aż do wyparowania soku. Dodajemy syrop trzcinowy i szczyptę chili, studzimy. 


7. Gotowe suflety wykładamy na talerz lub podajemy w kokilkach polane sosem wiśniowym. 

http://tortadellafiglia.com/chocolate-contest/?lang=pl

5 komentarzy:

  1. mmm... ależ pyszności! Ps. poprawiłam kod banera, choć wcześniejszy też działał. Na wszelki wypadek wgrałam obrazek na inny serwer, może teraz będzie łatwiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale u mnie dalej problem, wgrałam i widnieje tylko napis small pl, tuż pod banerkiem odszukaj po lewej stronie;/

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.