Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 4 lutego 2015

Meksykańska fajita drobiowa w tortilli

Wspaniała potrawa, która sama w sobie wydaje się zwyczajna, natomiast z dodatkiem sosu salsa i guacamole jest zdecydowanie bardziej konkretna i ... ostra :)


Składniki:

Na 3 porcje:
2 średnie filety z kurczaka
2 papryczki pepperoni lub 1 chili
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 placki tortilli
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej
1/2 mrożonki "Warzywa meksykańskie"
1 biała cebula
1 czerwona cebula

Sos guacamole:
1 awokado dojrzałe
sok z 1/2 cytryny lub limonki
1 malutka cebula biała
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
szczypta soli i pieprzu do smaku

Sos salsa:
2 drobno pokrojone pomidory
1 papryczka pepperoni
2 szczypty chili w proszku
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka biała
1 łyżka przecieru pomidorowego
szczypta soli i pieprzu do smaku
  

Sposób przygotowania:

1. Fileta oczyszczamy, myjemy i kroimy najpierw wzdłuż, a następnie w cieniutkie paseczki. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w paseczki papryczkę, sól, pieprz oraz oliwę i mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. 


2. W tym czasie kroimy paprykę w długie paski i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Cebulę kroimy w pióra i również rumienimy delikatnie na łyżce oleju. 


3. Do lekko podsmażonej papryki dodajemy 1/2 opakowania meksykańskiej mrożonki oraz cebulę. Mieszamy razem aż do miękkości. Mięsko wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy mieszając co jakiś czas, by równomiernie się upiekło. Łączymy z pozostałym farszem.


4. Placki tortilli delikatnie podgrzewamy i przekładamy do okrągłych miseczek, robimy wgłębienie i nadziewamy farszem warzywno- mięsnym. Polewamy sosami. Sos guacamole: Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie miąższ. Przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Sos salsa: Pomidory kroimy na malutkie kawałki kawałki, dodajemy posiekaną drobniutko cebulę i papryczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Efekt końcowy:

6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.