Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 7 lutego 2015

Meksykańska zupa z cieciorką

Powstało ostatnio troszkę smakołyków kuchni meksykańskiej, ale to póki co ostatni, którym się z Wami podzielę :) Ostra zupa z dodatkiem cieciorki rozgrzeje nawet największego zmarzlucha :)


Składniki:

Dla 8 osób:
2 filety drobiowe
1 opakowanie cieciorki (400g)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
1 papryka biała
2 papryczki pepperoni
2 opakowania mrożonych warzyw meksykańskich
1 cebula biała
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka chili
1 szklanka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
1 łyżeczka przyprawy w płynie magi
2 duże placki tortilli
1 duża łyżka mąki pszennej

olej do smażenia drobiu i warzyw


Sposób przygotowania:
Cieciorkę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia wylewamy wodę i nalewamy nową- 1,5 cm nad zawartością garnka, gotujemy na wolnym ogniu ok godzinę. W tym czasie papryki kroimy na małe paseczki, mięso myjemy i kroimy w kostkę. Składniki podsmażamy osobno na odrobinie oleju. Do papryk dodajemy cebulę drobno posiekaną oraz mrożone warzywa. Smażymy do miękkości. Fasolę białą i czerwoną odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do garnka z cieciorką, podobnie jak mięso i warzywa z patelni. Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wywaru z zupy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól, magę, chili oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy mątewką. Możemy użyć także blendera. Sos przelewamy do garnka z całą zawartością, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tortille smażymy na rumiany kolor, kroimy w paseczki i wrzucamy do naszej zupy- gulaszu. Smacznego!

2 komentarze:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)