Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 20 lutego 2015

Miruna z piekarnika

Przepis na rybkę miałam wstawić wczoraj, ale wybaczcie... Spanie było silniejsze ode mnie, postanowiłam więc z nim nie walczyć tylko grzecznie zamknąć laptopa...
Dziś od rana też ciągle coś i dopiero teraz mogę Was poczęstować :)



Składniki:

na 2 porcje:
2 ryby- miruny ze skórą
2 łyżki smakowego oleju kujawskiego cytryna i bazylia
2 łyżeczki przyprawy do ryb
4 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki- może być mrożona
kolorowy pieprz w młynku
sól morska w młynku

dodatkowo 2 arkusze folii aluminiowej (sreberka) do zawinięcia


Sposób przygotowania:

Zamrożone ryby układamy na środku folii, skórą do spodu. Smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do ryb. Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę, dzielimy na dwie rybki i nakładamy na wierzch. Całość przykrywamy zieloną pietruszką- u mnie mrożoną- i posypujemy odrobiną soli morskiej i kolorowego pieprzu. Folię zawijamy najpierw na końce rybki, a później pozostałe boki. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy 20 minut. W tym czasie możemy obrócić rybkę na drugą stronę. Po upływie podanego czasu wyciągamy mirunę i odwijamy sreberko tak, by doprawiona strona była na wierzchu. Raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10 minut, by wytworzona woda odparowała. Podajemy w towarzystwie ziemniaków zwykłych lub pieczonych również w piekarniku oraz z ulubioną sałatką.  



Jeśli mamy świeżą rybkę, to czas pieczenia zdecydowanie się skróci. 
Spokojnie wystarczy 15-18 minut. 



1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczna rybka i świetny blog, dodałam do ulubionych i będę zaglądała częściej . Zapraszam także do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.