Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 3 kwietnia 2015

Pasta kanapkowa

Pewnie i Wy nieraz mieliście problem co zrobić z resztą farszu, która została po napełnianiu jajek na świąteczny stół. Zawsze można zjeść od razu, ale można także troszkę pokombinować i podać ją na kanapkach :) Tak właśnie zrobiłam z moim farszem wątróbkowym.



Składniki:

4 żółtka (z ugotowanych na twardo jajek)
4 wątróbki drobiowe
2 łyżki majonezu
1 cebula
2 łyżki margaryny lub oleju
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
pęczek szczypiorku
2 łyżki prażonego sezamu


Sposób przygotowania:

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszoną posypujemy delikatnie mąką. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, na gorący układamy kawałki podrobów i smażymy z każdej strony do sucha (tak by już nic z niej nie wyciekało jak dociśniemy łyżką). Usmażoną wątróbkę ściągamy i odkładamy do wystudzenia, a na pozostałym tłuszczu smażymy posiekaną na małą kostkę cebulę. Żółtka przecieramy przez sitko, dodajemy drobno posiekaną wątróbkę, przysmażoną cebulkę, majonez, uprażony na suchej patelni sezam oraz posiekany szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przekładamy do słoiczka i w zamkniętym możemy pastę przechować max 3 dni, oczywiście w lodówce. Dla mnie najlepsza z dodatkiem pomidora. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)