Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 22 maja 2015

Łazanki inaczej- z kapustą, pieczarkami i ... nutką cytryny :)

Pomysł na łazanki zrodził się już w trakcie ich przygotowywania :) Tak oto metodą prób powstał smaczny posiłek dla naszej dwójki :) Tak smaczny, że resztą Mąż się nawet nie chciał podzielić :) Spróbujcie koniecznie tej wersji!


Składniki:

Dla 3 osób:
250g makaronu np Międzybrodzki, wstążka ząbkowana
1 średnia główka młodej kapusty
10 dużych pieczarek
1 cebula duża
4 ząbki czosnku (jeśli są bardzo duże to wystarczą 2-3)
2 łyżki oleju smakowego  Kujawski z cytryną i bazylią
1 płaska łyżeczka cukru
2 gałązki świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

1. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju smakowym przez 10 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę obraną najpierw z brzydkich liści oraz cebulę. Dusimy ok 20 minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru. 


 2. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy ale już ściągnięte z ognia. 
Wodę delikatnie solimy i na wrzątek wrzucamy makaron. Gotujemy al dente, przecedzamy i łączymy z naszym farszem.  


 Efekt końcowy:

3 komentarze:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)