Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 17 maja 2015

Botwinka z ziemniakami i jajkiem

Wczoraj zrobiłam głosowanie na profilu facebooka, jaką zupkę zjedlibyście tak przy poniedziałku. Większość opowiedziała się za botwinką, więc oto i ona. 

Gotowana na żeberkach, z odrobiną koperku i gotowanym jajkiem. Smaki dzieciństwa, któych się nie zapomina. Lubicie?


Składniki:

Dla 4 osób:
70 dkg mięsnych żeberek
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 marchewki
1 mała pietruszka
8 ziemniaków
3 pęczki botwinki
1 burak ćwikłowy duży
1 pęczek koperku
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz do smaku
4 jajka ugotowane na twardo


Sposób przygotowania:

Mięso myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy ok 3l wody. Gotujemy ok 20 minut, zbieramy szumowiny i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, marchewki, pokrojone na ćwiartki ziemniaki oraz pietruszkę. Gotujemy ponownie ok 30 minut. Po tym czasie żeberko i pietruszkę wyciągamy, Gotujemy 10 minut. Młodą botwinkę myjemy i siekamy w całości (buraczki możemy również zetrzeć), dodajemy do zupy. Gotujemy ok 10 minut, po czym zabielamy rozrobioną z odrobiną botwinki śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem oraz połówkami jajka.  


Efekt końcowy:


5 komentarzy:

  1. A ja właśnie gotuję botwinkę, bo patrząc na zdjęcie ślinka mi leciała.... i mam nadzieję, że wg przepisu wyjdzie smaczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam taką nadzieję :) I pamiętaj, by podesłać fotkę :)

      Usuń
    2. zdjęcia nie wysłałam, bo botwinka szybko zniknęła, mój mąż niejedzący zieleniny poprosił o dokładkę ;-)
      A wczoraj ugotowałam kolejną ....

      Usuń
    3. Cieszę się bardzo że smakowała! Dziękuję!

      Usuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)