Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 14 maja 2015

Zupa- krem szczawiowo- ziemniaczany

Lubicie szczaw? Ja jako dziecko pamiętam, że chodziłam po łąkach razem z kuzynką (no prawie kuzynką:D), obrywałyśmy i jadłyśmy taki nieumyty :) Teraz już tak fajnie dzieci nie mają, a już jedzenie jakichkolwiek liści z krzaczka nie wchodzi nawet w rachubę :D
I o ile taki surowy jadłam, tak z zupą nigdy nie miałam do czynienia. Ta jest moim kolejnym pierwszym razem :) Zapraszam do skosztowania :)


Składniki:

Dla 3-4 osób:
250g liści szczawiu
8 ziemniaków
2 litry bulionu
1 mała cebula
szczypta soli
pieprz
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka margaryny


Dodatkowo:
2 szklanki grzanek

Sposób przygotowania:

1. Liście szczawiu dobrze myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 minut. Szcza zmięknie i straci kolor. Odcedzamy na sitku a następnie miksujemy na gładką masę.
2. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki przekładamy do garnka z bulionem, cebulę podsmażamy na łyżce margaryny.
3. Gdy ziemniaki będą już wystarczająco miękkie, dodajemy do nich masę szczawiową, cebulę oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. 2 łyżki śmietany mieszamy z odrobiną zupy i wlewamy do reszty. Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami i dekorujemy na talerzach pozostałą śmietaną.


 Efekt końcowy:

1 komentarz:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)