Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 18 czerwca 2015

Dżem truskawkowo pomarańczowy

Był już dżemik z białą czekoladą, więc teraz coś bardziej orzeźwiającego- z pomarańczą. Dodatek cząstek pomarańczy oraz skórki daje lekki kwaskowy posmak, przez co dżem nie jest taki mdły. 
Może zagości na Waszych spiżarnianych półkach...?


Składniki:

Na ok 10 słoiczków (330g)
2 kg truskawek
2 pomarańcze
550g cukru kryształu
150g drobnego cukru trzcinowego Diamant
2 opakowania np. dżemix'u, konfitur-fix'u lub żelfix'u
1 płaska łyżeczka cynamonu


Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Zagniatamy. Pomarańcze dokładnie myjemy, jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Obieramy i dzielimy na małe cząstki. Delikatnie zgniecione przekładamy do garnka z truskawkami wraz z sokiem, wsypujemy cynamon oraz substancje żelujące i stawiamy na ogniu. Gotujemy ok 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier kryształ trzcinowy i skórkę pomarańczową. Gotujemy ok 5 minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka godzin. Przechowujemy w zaciemnionym miejscu, po otwarciu w lodówce. 


 Efekt końcowy:


1 komentarz:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)