Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 12 lipca 2015

Borówkowe pancakes z kaszy manny

Idąc za ciosem wszechobecnych borówkowych smakołyków postanowiłam część z nich wykorzystać nie do mrożenia, a do zrobienia pysznych i pulchniutkich pancakes na bazie nie mąki lecz kaszy manny. Były tak smaczne, że Oluś sam zjadł prawie całego... Albo był tak głodny, co raczej się nie zdarza :)



Składniki:

Na ok 10 sztuk:
1 szklanka (250ml) kaszy manny błyskawicznej Kupiec
1 szklanka mleka 3.2%
5 łyżeczek cukru pudru
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150g leśnych borówek
30g masła

Dodatkowo:
cukier puder, ulubione konfitury, syrop klonowy, owoce borówki


Sposób przygotowania:

Kaszę manną błyskawiczną zalewamy szklanką mleka na ok pół godziny, mieszamy co jakiś czas. Masło topimy i studzimy. Po upływie wyznaczonego czasu do kaszy dodajemy 2 żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia oraz borówki. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Ciasto nakładamy łyżką na gorącą patelnię bez tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor.  



 Najlepiej smażyć na malutkiej patelce do jajek sadzonych. Zajmie więcej czasu ale ich wygląd będzie znacznie lepszy. Na dużej patelni ciasto rozpływa się w nierówne kształty i pancakes są przez to cieńsze. 


Gotuj w zdrowym stylu

3 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam placuszków z kaszy manny ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś smaka! Bardzo smakowite:)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)