Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 10 września 2015

Naleśniki z czernicami

Jeśli ktoś lubi naleśniki, to na pewno nie raz jadł je z serem na słodko, lekko przypieczone. Proponuję do tego zestawu dołączyć jeszcze owoce- w moim przypadku czernice. Mała zmiana, a daje nam zupełnie inny smak. Polecam skosztować, jeśli na krzaczkach macie jeszcze troszkę jeżyn :)


Składniki:

Na 10 naleśników:
250ml mleka
2 jajka
1/2 szklanki wody mineralnej lub przegotowanej
1/2 łyżeczki soli
150g mąki
olej do smażenia

Farsz:
250g sera białego
1 żółtko
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Sos:
150g czernic
60ml słodkiej śmietanki
2 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i pozostawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki na delikatny, blady kolor. Ser rozdrabniamy, dodajemy cukier waniliowy oraz żółtko. Mieszamy. Gotowym farszem smarujemy każdy naleśnik, składamy go w trójkąt i opiekamy na patelni na złoty kolor. Czernice miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Polewamy naleśniki tuż przed podaniem.


2 komentarze:

  1. Pierwszy raz słyszę żeby na jeżyny mówić czernice.....moja mama mówi dziady :D
    Pyszny deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno mnie u Ciebie nie było a tu tyle smakowitości :) Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)