Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 28 listopada 2015

Bananowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane dosłownie w kilka chwil. Wystarczyło ciut wcześniej rozpuścić galaretki, by całość zajęło nam niecałą godzinę. 
Jeśli macie w domu na zbyciu banany, herbatniki, galaretki i serek mascarpone, to śmiało możecie pokusić się o taki deser do popołudniowej kawki. 
Choć jest słodki, to bardzo smakuje, a galaretki lekko orzeźwiają. 


Składniki:

Na formę 24x24cm:
16 herbatników maślanych
500g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
3 banany
1 galaretka agrestowa
1 galaretka pomarańczowa
10 herbatników kakaowych
1 opakowanie ciastek kruchych z nadzieniem waniliowo-cytrynowym
(Pasticcini ripieni con crema pasticcera- tydzień włoski Lidl)
50g płatków białej czekolady


Sposób przygotowania:

1. Spód formy wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki obok siebie. Galaretkę pomarańczową oraz agrestową rozpuszczamy w 350ml wody (każdą osobno). Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem oraz rozdrobnionymi bananami. Krem dzielimy na dwie części, do pierwszej dodajemy pokruszone herbatniki kakaowe i po wymieszaniu wykładamy (dokładnie do boków formy) na warstwę herbatników.


 2. Zieloną galaretkę wylewamy na masę bananową, układamy ciasteczka z nadzieniem cytrynowym i wstawiamy do lodówki. Na stężałą galaretkę agrestową wylewamy pomarańczową i ponownie wstawiamy do lodówki na ok 25 minut. Gdy galaretka się zetnie wykładamy na nią drugą część masy bananowej i posypujemy płatkami czekolady. Chłodzimy całość najlepiej kilka godzin przed podaniem.


 Zamiast ciasteczek z nadzieniem cytrynowo-waniliowym można użyć delicji w ulubionym smaku.


Drewniana łyżeczka wystrugana i podarowana przez firmę Graciarnia. Podobne możecie zobaczyć i zamówić właśnie TUTAJ :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)