Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 28 lutego 2015

Miętowo- limonkowe mini serniczki

Weekend trwa:) Dla wszystkich spragnionych słodkości proponuję takie oto lekkie, a zarazem orzeźwiające serniczki na czekoladowo- herbatnikowym spodzie. 
Każdy się na nie skusi :)


Składniki:

Na ok 20 serniczków:
500g sera białego podwójnie mielonego
1 serek mascarpone
50g śmietany 30%
100g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki mleka
1 opakowanie galaretki agrestowej
1 opakowanie śmietany śnieżki
10 kropli zielonego barwnika spożywczego
2 garści zielonej mięty
1 limonka
40 kropli miętowych
1/4 szklanki mleka
2 czekolady mleczne
10 sztuk herbatników


Sposób przygotowania:

1. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jedną garść listków mięty siekamy i po odrobinie wsypujemy na dno silikonowych foremek. Zalewamy rozpuszczoną galaretką do 1/5 wysokości. Zmielony ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, śmietanę śnieżkę oraz śmietanę 30%. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. 1/3 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie zalewamy nim zastygłą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Do masy serowej dodajemy krople miętowe, resztę posiekanej mięty oraz barwnik spożywczy. Skórkę z limonki ścieramy, sok wyciskamy. Dodajemy również do masy. Mieszamy. 
Na samym końcu dolewamy przestudzoną żelatynę.


 2. Mieszamy i przelewamy do foremek na zastygłą galaretkę. Pozostawiamy ok 0,5cm od góry. Wkładamy do lodówki. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Do płynnej dodajemy pokruszone herbatniki, lekko studzimy i zalewamy nią wierzch naszych serniczków. Odstawiamy do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągamy delikatnie z foremek i odwracamy galaretką do góry.


Efekt końcowy:

piątek, 27 lutego 2015

Francuskie pizzerinki warzywno-rybne

Piątek, piąteczek, piątunio... i pytanie: Co na obiad? Dla tych, którzy przestrzegają jeszcze piątkowego postu podsuwam pomysł na pizzerinki. Delikatne, kruche i bardzo aromatyczne. Idealne na obiad lub szybką przekąskę. Kto wypróbuje?


Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego
1 czerwona papryka
1/4 papryki zielonej
1/4 papryki żółtej
6 sztuk pieczarek
3 sztuki filetów z miruny
1 łyżeczka przyprawy do ryb
sól i pieprz do smaku
1 żółtko
1 łyżka mleka 3,2%
20dkg sera żółtego w kawałku


Sposób przygotowania:

1. Pieczarki oraz paprykę myjemy i kroimy. Pieczarki w talarki, a paprykę w krótkie słupki. Lekko posolone smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


 2. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów, z drugiego odcinamy 2 tej samej wielkości kwadraty. Resztę ciasta dzielimy na 16 cienkich pasków, które dzielimy na pół. Każdy kwadrat obkładamy dookoła paskami i smarujemy rozmieszanym z mlekiem żółtkiem. Na każdy kwadrat nakładamy przygotowany wcześniej farsz. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach i posypujemy po wierzchu naszych pizzerinek. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, po czym skręcamy do 150st C i włączamy termoobieg. Wkładamy pizzerinki na około 5 minut. Po tym czasie z powrotem włączamy grzanie "góra- dół" i podwyższamy temp. do 180 st C. Pieczemy jeszcze ok 10-15 minut, w zależności od możliwości naszego piekarnika.


 Efekt końcowy:

wtorek, 24 lutego 2015

Naleśniki z waniliowym serkiem

Kolejny przepis na proste, a zarazem smaczne danie wyniesione z domu rodzinnego. Naleśniki, bo o nich mowa lubią zarówno dorośli jak i dzieci, a takie lekko przyrumienione na patelni smakują jeszcze lepiej. 



Składniki:

Naleśniki:
0,5l mleka 3.2%
250ml wody niegazowanej lub przegotowanej
ok 350g mąki pszennej
1 jajko
1 białko
1/2 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki oleju rzepakowego
 Farsz:
0,5kg sera białego
1 żółtko
0,5 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1/2 buteleczki olejku waniliowego
 Ponadto:
tłuszcz do smażenia naleśników (np. margaryna)
cukier puder do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

1. Mleko, wodę, mąkę, jajko, białko, sól, cukier waniliowy oraz olej rzepakowy łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Na rozgrzanej patelni teflonowej smażymy cienkie naleśniki, uważając by się nie przypalały. Jeśli nie posiadamy dobrej patelni, użyjmy do smażenia dodatkowego oleju.



2. Ser miksujemy z żółtkiem i cukrem kryształem. Dodajemy cukier oraz aromat waniliowy. Mieszamy.



 3. Naleśniki smarujemy cieniutką warstwą farszu i zwijamy w trójkąty. Smażymy na margarynie na rumiany kolor i podajemy posypane cukrem pudrem.



Efekt końcowy:

poniedziałek, 23 lutego 2015

Pikantny gulasz w bułce

Pikantny gulasz z dodatkiem soczewicy. Podany w takiej formie na pewno spodoba się zarówno domownikom jak i gościom. 


Składniki:

Na 10 porcji:
10 dużych bułek
800g szynki surowej
350g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1/4 papryki zielonej
1/4 papryki żółtej
1 papryczka pepperoni
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 pomidor
mały słoiczek przecieru pomidorowego
1 cebula
50g śmietany 18%
1 płaska łyżka mąki
1 łyżeczka przyprawy gajowego Bella-Bis
1 łyżeczka przyprawy do steków Bella- Bis
sól, przyprawa w płynie do smaku

Sposób przygotowania:

1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię, dodajemy po łyżce przyprawy gajowego oraz do steków i podlewamy 1/2l wody. Dusimy ok 1 godzinę a następnie dosypujemy czerwoną soczewicę i ponownie dusimy przez kolejne 45 minut.


 2. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, paprykę w krótkie paski, a papryczkę pepperoni w krążki. Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Na osobnej patelni dusimy warzywa z 1/4 szklanki wody. Do duszonego mięsa dorzucamy duszone warzywa. Mieszamy.


 3. Do gulaszu dodajemy przecier pomidorowy wymieszany ze śmietaną oraz mąką. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i przyprawą w płynie.


4. Z bułek odcinamy wierzch (jak najcieńszy) i wydrążamy środki. Gorącym gulaszem napełniamy bułki i zapiekamy ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 150st C.


Przyprawy Bella- Bis dostępne na stronie Producenta, zapraszam poniżej :) 

http://www.bellabis.pl/