Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 11 lutego 2016

Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą

Ciasto przygotowane i lekko zmodyfikowane przez moją Mamę. Słodkie, świąteczne i niestety pracochłonne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie cudeńka ;)


Składniki:

Na blaszkę o wymiarach 24x36cm
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru kryształu
4 łyżek mąki krupczatki
4 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny (250g)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
1 jajko
1 żółtko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g mielonych orzechów włoskich
Powidła śliwkowe

Wkładka serowa:
300g białego sera
3 jajka
1 szklanka cukru kryształu
1 mały budyń śmietankowy
50g rodzynek

Krem:
750 ml mleka
1 szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny (250g) - można dać odrobinę więcej
3 łyżki wódki czystej

Dodatkowo:
1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa
Polewa czekoladowa mleczna oraz biała


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Do puszystej masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy.
2. Kruche ciasto z wkładką serową: Przesianą mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy serownik: Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser, budyń oraz rodzynki. Miksujemy. Do masy serowej dodajemy pianę ubitą ze szczyptą soli z 3 pozostałych białek. Delikatnie łączymy za pomocą łyżki i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy ok pół godziny w temp 200st. Zimne ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na długość i szerokość foremki. Jeden placek przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 200st C ok 20 minut. Pozostałe 2 części smarujemy powidłami i posypujemy startymi orzechami. Zwijamy w rolady. Na 4 część ciasta ostrożnie przekładamy upieczony, ciepły sernik i zwijamy delikatnie jak pozostałe rolady. Wszystkie 3 pieczemy na złoty kolor ok 25-30 minut w temp. 200st C.
3. Krem: W 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń dodając do gotującego się przygotowaną mieszankę z jajek i mąk. Dobrze rozmieszać, przestudzić mieszając co jakiś czas. Margarynę utrzeć do białości, a następnie stopniowo dodawać po odrobinie budyniu. Mieszać ręcznie lub na najwolniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać wódkę i ponownie dobrze rozetrzeć.
4. Przełożenie: Na cienki kruchy placek wyłożyć połowę kremu budyniowego- ułożyć roladki, w środek dając roladkę serową- pomiędzy rolady wlać tężejącą galaretkę agrestową,a następnie wiśniową- po schłodzeniu wyłożyć pozostały krem budyniowy- przykryć biszkoptem- dekorować polewą mleczną oraz z białej czekolady.



3 komentarze:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)