Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 14 marca 2016

Chleb z dużą ilością ziaren

Długo myślałam czy dodać ten chlebek na bloga. W końcu stwierdziłam, że jego smak jest tego wart :) Ciemny, z dużą ilością ziaren, co sprawiło że nie wyrósł aż tak jakbym tego chciała... Choć w sumie wyrósł, ale opadł troszkę w trakcie pieczenia. 
Mimo wszystko był dobrze upieczony i zachował świeżość także na drugi dzień. 


Składniki:

Na 1 keksówkę:
150g mąki chlebowej typ 720 Młynomag
200g mąki razowej żytniej typ 2000 Młynomag
150g mąki graham pszennej typ 1850 Młynomag
4 łyżki płatków owsianych
1 płaska łyżka soli
25g drożdży świeżych
50g pestek dyni
100g pestek słonecznika
400ml przegotowanej, ciepłej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka syropu klonowego

Dodatkowo (jeśli chcemy) ziarna do posypania po wierzchu 


Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozmieszać z cukrem i odrobiną wody. Mąki wymieszać ze sobą, dodać sól, płatki owsiane oraz ziarna. Przesypać do misy miksera.
Do mąk dodać rozczyn drożdżowy oraz powoli wlewać resztę wody cały czas wyrabiając hakiem na wolnych obrotach.
Na końcu do ciasta dodać olej rzepakowy oraz syrop klonowy. Wyrabiać ok 10 minut. Pozostawić w misie do wyrośnięcia (ok 30 minut).


 2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić przez ok 5 minut, przełożyć do wysmarowanej olejem formy, wyrównać ciepłą, mokrą dłonią i posypać ziarnami. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30 minut pod bawełnianą ściereczką.
Wyrośnięty chlebek wstawiamy do nagrzanego do 220st C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp do 180St C i pieczemy jeszcze 35-40 minut, do suchego patyczka.


 Upieczony chlebuś przekładamy na kratkę i studzimy.


http://www.mlynomag.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)