Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 19 kwietnia 2016

Krem pomidorowy z francuską zapiekanką

Kolejny konkurs na Durszlaku był dla mnie nie tyle inspiracją, co motywacją do stworzenia zupy pomidorowej w ciut innym wydaniu. Choć klasyczna przygotowana z ryżem lub makaronem też nam smakuje, to tą mój Mąż był zdecydowanie bardziej zachwycony. Zwłaszcza dodatek zapiekanki go zaskoczył, ale przysięgam Wam, że w połączeniu z kremem pomidorowym była naprawdę pyszna!



Składniki:

Dla 4 osób

6 skrzydełek
1,5 litra wody
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki orzeszków sojowych
5 pomidorów
300g przecieru pomidorowego Łowicz
gałązka świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
ok 40ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka mąki

Ponadto:
1 płat ciasta francuskiego
4 jajka
1 kulka mozzarelli
8 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy odmierzoną ilością wody. Gotujemy ok 20 minut, a po ściągnięciu szumowin dokładamy ziele, liścia laurowego, pietruszkę i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę. Gotujemy do miękkości.
2. Pomidory zalewamy wrzątkiem i po około 5 minutach obieramy ze skórki. Wykrawamy środki i dzielimy na mniejsze cząstki. Przekładamy do odcedzonego wywaru drobiowego. Dodajemy podgotowaną marchewkę, czosnek, orzeszki sojowe, obrane mięso ze skrzydełek oraz świeżą bazylię. Gotujemy do miękkości pomidorów, po czym dodajemy śmietankę rozmieszaną z przecierem pomidorowym oraz mąką. Po zagotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem.



3. Zapiekanki: Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 kwadraty o boku ok 12cm, z reszty wycinamy 8 cienkich pasków i dzielimy je na pół. Na każdy bok zapiekanek kładziemy po jednym pasku. Wkładamy do nagrzanego do 210st C piekarnika na ok 8 minut. Na podpieczone wbijamy po jednym jajku, dodajemy posiekane suszone pomidory oraz pokrojoną na plasterki mozzarellę. Doprawiamy po wierzchu solą i pieprzem. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok 20 minut skręcając temp. do 190st C. Podajemy razem z kremem pomidorowym, na ciepło.


Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.