Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 10 maja 2016

Placki ziemniaczane z bazylią i suszonymi pomidorami

Przy smażeniu zwykłych placków ziemniaczanych postanowiłam zrobić "próbę" i dodać do połowy ziemniaków posiekaną świeżą bazylię oraz suszone pomidory, które zdecydowanie zmieniły ich smak.


Składniki:

5 dużych ziemniaków
1 małe jajko
3 łyżki mąki pszennej
1/2 słoiczka suszonych pomidorów z oleju
1 duża gałązka bazylii
sól, pieprz do smaku

olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Obrane ze skórki ziemniaki ścieramy na tarce. Odcedzamy z nadmiaru wody na sicie. Pozostałą na spodzie skrobię dodajemy ponownie do startych ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, oraz posiekaną bazylię i pomidory. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. 



4 komentarze:

  1. Ja robiłam niedawno, ale bez tak aromatycznych dodatków, muszą piękne pachnieć i równie dobrze smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł z suszonymi pomidorami aż spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię placki ziemniaczane a w połączeniu z suszonymi pomidorami musiały smakować wybornie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)