Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 8 czerwca 2016

Chałka z borówkami

Co prawda borówek z przydomowego ogródka jeszcze nie mam, ale korzystając z tych dostępnych w sklepach przygotowałam smaczną słodką chałkę, która z kubkiem ciepłego mleka (lub zimnego- jak kto woli) smakuje jeszcze lepiej. 
Polecam przygotować ją rano, by zjeść w ciągu dnia, a jeśli coś zostanie to koniecznie przed pójściem spać owińcie w folię spożywczą, by się za bardzo nie podsuszyła. Nie czarujmy się- domowe ciasto drożdżowe ma zdecydowanie krótszy czas spożycia niż "kupne".



Składniki:

Na 1 dużą chałkę
250ml mleka + 2 łyżki
25g świeżych drożdży
100g cukru trzcinowego + do posypania po wierzchu
1/2 łyżeczki soli
450g mąki + do podsypywania
2 jajka + 1 żółtko
100g margaryny
3 duże łyżki dżemu borówkowego
200g borówek


Sposób przygotowania:

1. Mleko delikatnie podgrzewamy, zalewamy pokruszone drożdże oraz cukier i mieszamy do ich rozpuszczenia. Powoli, cały czas mieszając mikserem dodajemy mąkę tortową, sól oraz jajka, a na końcu dolewamy roztopiony i ostudzony tłuszcz. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę. 
2. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na długi (ok 30cm) i wąski (ok 10cm) pasek. Smarujemy dżemem i posypujemy przygotowanymi borówkami. Zwijamy w rulon. Układamy je obok siebie i zaplatamy warkocz. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 

 

3. Żółtko mieszamy z 2 łyżkami mleka, smarujemy chałkę i posypujemy cukrem trzcinowym. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok pół godziny, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150st C i podkręcamy do 180st. Chałkę pieczemy ok 30 minut- do suchego patyczka. W trakcie pieczenia, po upływie ok 15-20 minut możemy przykryć wierzch folią aluminiową, by zapobiec zbytniemu przyrumienieniu.




2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.