Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 25 czerwca 2016

Sernik w herbatnikach - bez pieczenia

Tydzień temu pisałam na fp że chce mi się zjeść coś słodkiego, ale bladego pojęcia nie miałam, co by to mogło być. Zaczęłam więc rozmyślać, kombinować, że skoro gorąco, to bez pieczenia, bo kto wytrzyma w kuchni od nagrzanego piekarnika...
I tak właśnie powstał taki śliczny "Cudaczek". Słodkie ciacho z owocami i sernikiem w środku. 
Nie dość, że się ładnie prezentuje (chyba nie zaprzeczycie?!), to naprawdę w smaku mi bardzo smakował. Taki "składak" :)

Takim słodkim poczęstunkiem chcę podziękować Akademii Kulinarnej Whirlpool za 3 lata istnienia, dzięki którym mogłam nieraz coś podpatrzeć, zainspirować się  i poduczyć. Warsztaty u Was póki co są moim marzeniem, ale wierzę w to, że jak dzieci "podrosną", to te marzenia będę mieć szanse zrealizować.
Dlatego życzę Wam dalszego rozwoju,  kolejnych pomysłów do realizacji i przede wszystkim zawsze udanych efektów końcowych.

Zapraszam do zapoznania się ze stroną http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/ gdzie czekają na Was m.in. fajne przepisy oraz na stronę  www.marcoghia.pl, który prowadzi w Akademii warsztaty kulinarne.




Składniki:


Na kwadratową blaszkę o boku 24cm
250g herbatników maślanych
250g herbatników kakaowych
4 duże jabłka
sok z 1/2 cytryny
500g twarogu sernikowego (z wiaderka)
1 galaretka cytrynowa
300ml śmietanki słodkiej 30%
1 galaretka jabłkowo- miętowa
3 łyżki cukru pudru do sernika
3 łyżki cukru pudru do śmietanki
4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą)
1 galaretka truskawkowa z pianką
posypka czekoladowa
3 brzoskwinie (świeże)
listki świeżej mięty


Sposób przygotowania:

1. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników. 
2. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu. 
3.  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i stawiamy na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypujemy galaretkę jabłkowo- miętową. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Wylewamy na przygotowane herbatniki i pokrywamy warstwą kakaowych. Wstawiamy do lodówki. Twaróg sernikowy miksujemy z cukrem pudrem. Powoli dolewamy lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylewamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawiamy do lodówki na min 30 minut. Po zastygnięciu masy serowej (ja jak widać na zdjęciach troszkę się pospieszyłam) posmarować herbatniki dżemem i wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch, posypujemy czekoladową posypką i układamy cząstkami świeżej brzoskwini i listkami mięty.


8 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)