Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 18 lipca 2016

Kompot z czereśni

Tradycyjny kompot, po który z przyjemnością sięgamy w jesienno- zimowe dni.


Składniki (na 4 litrowe słoiki):

2 kg czereśni
16 łyżek cukru
woda przegotowana


Sposób przygotowania:

Czereśnie myjemy, przebieramy, by usunąć nadpsute i wkładamy do słoików. Posypujemy 4 łyżkami cukru i zalewamy wodą, tak by przykryło owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku.
W tym celu ustawiamy je na blasze i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 120st C na 40 minut. Po wyłączeniu pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)