Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 28 lipca 2016

Sok wieloowocowy (malina, truskawka, czerwona porzeczka)

Kolejne owoce zamknięte w butelkach. W tym roku wyjątkowo dużo gatunków u mnie, ale na szczęście wszystkiego po trochu, bo z większą ilością byłby problem "I kto to wszystko zje/wypije?"

Mocno owocowy sok z czerwonych owoców, doskonały do herbaty na zimowe wieczory oraz jako dodatek do wody na letnie upały. Połączenie ich to świetny pomysł!


Składniki:
 5 litrów malin
1kg czerwonej porzeczki
ok 800g truskawek (mogą być mrożone)
2 kg cukru


Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie obrać, delikatnie zmieszać ze sobą. Układamy warstwami w sokowniku przesypując je cukrem. Pozostawiamy na jakiś czas by owoce puściły sok, następnie gotujemy do całkowitego rozpadu owoców. Sok przelewamy do butelek. Pasteryzujemy ok 15 minut lub 40 minut w piekarniku w temp. 120st C.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)