Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 9 sierpnia 2016

Bulionetka warzywno- mięsna (domowa kostka rosołowa)

Zabierałam się za nią już jesienią tamtego roku... ale zeszło do lata. Zawsze coś stanęło na drodze, później najzwyczajniej o niej zapomniałam. Zresztą dostęp do świeżych, swoich warzyw także się szybko wyczerpał, bo wiele tego nie miałam. 
Tak przygotowana kostka doskonale sprawdzi się jeśli chcemy ugotować zupkę, lub zrobić pyszny sos. Nie zawiera glutaminianu sodu i spokojnie możemy podawać przygotowane na niej posiłki swoim dzieciom. 


Składniki na ok 2,5l pasty
1 kg marchwi
500g korzenia pietruszki 

1 duży seler
1/4 kapusty białej
1 duży por
1 duża cebula
3 gałązki lubczyku
2 gałązki selera
3 ząbki czosnku
700ml rosołu drobiowo-warzywnego
Mięso drobiowe z 5 udek
250g soli
15 ziarenek pieprzu
6 liści laurowych
12 ziaren ziela angielskiego
50ml oleju rzepakowego


Sposób przygotowania: 

1. Warzywa: marchew, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i przypalamy na suchej patelni. Pora i kapustę drobno szatkujemy i razem z cebulą wrzucamy do wcześniej przygotowanych warzyw. Dodajemy posiekany lubczyk oraz nać selera. Łączymy z solą i odstawiamy na 2 godziny, mieszając w międzyczasie parę razy.

2.  Do warzyw dodajemy olej, posiekane ząbki czosnku, obrane mięso z kurczaka oraz przyprawy utarte w moździerzu. Podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie odkrywamy i mieszając co jakiś czas, pozwalamy odparować nadmiarowi płynu. Blenderem miksujemy na gładką pastę i przekładamy np. do słoiczków i wtedy pasteryzujemy "na sucho" w piekarniku lub przekładamy do plastikowych pojemników i mrozimy. Tak przygotowana pasta może być także przechowana w lodówce bez wcześniejszej pasteryzacji ok 2 tygodni.


Pasteryzacja na sucho: Słoiczki ustawiamy na blaszce piekarnika i włączamy go na temp 120st C, grzałka góra-dół. Pasteryzujemy 40 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik, a słoiczki pozostawiamy w nim do całkowitego wystudzenia. 


1 komentarz:

  1. Genialny pomysł :) na naturalne domowe kostki, zawsze to odrobinę mniej paskudnej chemii

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)