Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 24 sierpnia 2016

Fasolka szparagowa pasteryzowana

Bardzo lubię świeżą fasolkę szparagową, zerwaną i obgotowaną, polaną masełkiem z bułką tartą. W tym roku ze względu na karmienie Adasia odmówiłam sobie jej jedzenia, ale odrobinę zamknęłam w słoiczku i myślę że już niedługo otworzę pierwszy przy przypomnieć sobie jak smakuje. A powiem Wam, że tak zakonserwowana jest praktycznie bez zmian. Możemy ją ponownie obgotować i podać tak jak lubimy najbardziej. 


Składniki:

1 kg świeżej fasolki szparagowej
Zalewa:
2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 łyżeczki cukru


Sposób przygotowania:

Fasolkę szparagową myjemy i usuwamy końcówki. Gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie po czym odcedzamy i układamy pionowo w wysokich słoiczkach. Jeśli fasolka jest za długa, przecinamy na pół. Z podanych składników gotujemy zalewę i nalewamy tak, by strączki były całkowicie przykryte. Zamknąć słoiczki i pasteryzować min. przez dwa dni po 35 minut.


1 komentarz:

  1. Przepis super :) muszę zrobić sobie taka fasolkę ale to chyba dopiero w przyszłym roku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)