Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 7 sierpnia 2016

Muffinki szpinakowe z kremem bananowym i jagodami

Szybkie w przygotowaniu muffinki z dodatkiem szpinaku, o niesamowitym, pięknym, zielonym kolorze ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. W wersji bez kremu- do przygotowania w 10 minut :)


 Składniki:

Na 12 sztuk:
180g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do piecze
80g cukru
1/3 łyżeczki soli
100g liści szpinaku
70ml oleju rzepakowego
30ml mleka
1 jajko
1 banan

Krem:
150ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone (250g)
sok z 1/2 limonki
1 banan

Ponadto: 50g jagód leśnych
6 łyżeczek nutelli


Sposób przygotowania:

Umyte i odciśnięte liście szpinaku miksujemy z cukrem, jajkiem, olejem, mlekiem i bananem. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Łączymy do połączenia składników. 
W formie na muffinki układamy papilotki i napełniamy je do połowy. Dajemy po pół łyżeczki nutelli i ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym. 
Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 25 minut (do suchego patyczka). 
W trakcie pieczenia przygotowujemy krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, sok z limonki, serek mascarpone, a na końcu rozgniecionego widelcem banana. Chłodzimy w lodówce. Krem nakładamy na przestudzone babeczki i dekorujemy jagodami. 

 

3 komentarze:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)