Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 12 września 2016

Marynowane prawdziwki z marchewką i papryką

Z nutą słodyczy jaką daje marchewka oraz delikatną pikanterią wydobytą z czerwonej papryki. Tak przygotowane prawdziwki będą doskonałym upominkiem dla najbliższych a także smakowitą przekąską na rodzinnych spotkaniach.


Składniki:

Prawdziwki
Zalewa: 3,5 szklanki wody
2/3 szklanki octu
2/3 szklanki cukru
1 i 1/4 łyżki soli

Dodatkowo na każdy słoiczek:
paseczki z 1/4 czerwonej papryki
1/2 marchewki pokrojona w cienkie słupki
1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu
ok 5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 grubszy plaster cebuli
1 pełna łyżeczka gorczycy



Sposób przygotowania:

Grzyby obieramy i myjemy. Jeśli są duże- kroimy na mniejsze części. Małe pozostawiamy bez zmian. Prawdziwki obgotowujemy w osolonej wodzie ok 3-4 minuty a następnie hartujemy zimną wodą. Tak przygotowanymi napełniamy słoiczki do połowy, układamy przygotowanymi słupkami marchewki oraz papryki oraz dodajemy ziele angielskie, pieprz czarny kolorowy oraz listki laurowe i cebulę. Dokładamy grzybów i przysypujemy je gorczycą.
Z przygotowanych składników gotujemy zalewę, a następnie zalewamy grzybki.Mocno zakręcamy słoiki. Prawdziwki pasteryzujemy "na mokro" 10 minut od momentu zagotowania. 




1 komentarz:

  1. Super, zazdroszczę Ci grzybków ;) ja to nie umiem zbierać i nie mam gdzie :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)