Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 30 listopada 2016

Zupa serowa

Czy i Wy macie odwieczny problem "Jaką zupę dziś ugotować...?!"
Ja się nad tym zastanawiam średnio co dwa dni, a to dlatego, że jak już kiedyś wspominałam- zupy gotuję właśnie na dwa dni. Tylko brakuje mi już pomysłów, a zależy mi żeby Olek jakąś zjadł ,bo z drugim daniem to u niego różnie bywa, ale najczęściej nie je go wcale... 
Tym razem pomysł znalazłam w jakiejś książce kucharskiej. Olek zjadł miseczkę, Mama szczęśliwa, więc dzieli się przepisem :)



Składniki:

1 litr bulionu warzywno drobiowego
300g sera żółtego 1 szklanka mleka
3 łyżki mąki
1 cebula
100g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól morska, pieprz do smaku

Dodatkowo:
bagietka, czosnek i suszona bazylia na grzanki



Sposób przygotowania:

Cebulę szklimy na połowie masła, do przyrumienionej dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy, by nie powstały grudki. Zalewamy bulionem i dajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Gdy się zagotuje- miksujemy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, odrobinę zostawiamy do posypania po wierzchu, a resztę zalewamy mlekiem. Dodajemy do zmiksowanej zupy i mieszamy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Grzanki: Pozostałą część masła rozcieramy z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz bazylią. Smarujemy kromki bagietki z dwóch stron i opiekamy na rozgrzanej patelni.  



3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda pysznie :)
    Podziwiam Cię za codzienne gotowanie dwóch dań...

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa serowa to musi smakować pysznie :) chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przymierzam się do niej długi czas, trzeba w końcu zrobić ;) Póki co poczęstuję się Twoją :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)