Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 20 grudnia 2016

Szaszłyki z mielonego mięsa drobiowego

Składników niewiele, a obiad mamy smaczny raz dwa 😉 Przy świątecznej gorączce też przecież zjeść coś trzeba, by mieć siłę "walczyć" dalej.
Dla siebie możecie bardziej doprawić, ja ze względu na Olka użyłam tylko trochę soli i pieprzu. Były bardzo delikatne, ale takie właśnie mu smakowały😏


Składniki na 8 sztuk:

600g mielonego, drobiowego mięsa
1 jajko
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki bułki tartej+ plus bułka do obtoczenia szaszłyków
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia

Na owocową salsę:
1 melon
połowa granatu


Sposób przygotowania:

Mięso mielone łączymy z 1 łyżeczką oleju rzepakowego np. z dodatkiem oleju z pestek dyni, jajkiem, natką pietruszki i przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy 3 łyżki bułki tartej formujemy szaszłyki, obtaczamy w bułce tartej i nabijamy na patyczek. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju z każdej strony. Podajemy od razu, na ciepło.  


1 komentarz:

  1. po takim obiadku żadne świąteczne wyzwania nie straszne :)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)