Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 10 stycznia 2017

Imprezowe mini hamburgery

Bułeczki już upieczone? Tak, tak, te, na któe wczoraj zostawiłam Wam przepis 😄 Bo jeśli już je macie, to teraz pójdzie Wam "z górki". Wystarczy przemyć warzywka, pokroić wszystko i ugrillować małe kotleciki, które też przez to, że są cieniutkie smażą się naprawdę błyskawicznie. 
Takie hamburgerki są fajnym rozwiązaniem na przyjęcie karnawałowe ze znajomymi czy ciepłą kolację w gronie Rodziny. Każdy na pewno z ochotą po nie sięgnie. 
Jeśli więc planujecie w najbliższym czasie spotkanie i chcesz przygotować coś, co nasyci nie tylko oczy, to te hamburgery będą do tego idealne. 



Składniki na 15 sztuk:

15 mini bułeczek do hamburgerów
1 duża główka sałaty 4 pomidory
1 ogórek świeży
3 ogórki konserwowe
800g mięsa mielonego wołowego
2 czerwone cebule
sól, pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego
musztarda
5 łyżek majonezu
ketchup
4 ząbki czosnku
opcjonalnie ser żółty (o którym ja po prostu zapomniałam 😂 )


Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone łączymy z posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Dłonie zwilżamy olejem, nabieramy porcję mięsa (najlepiej od razu podzielić sobie na tyle części ile potrzebujemy), formujemy na kształt cieniutkiego, okrągłego kotlecika odrobinę większego niż średnica bułki i smażymy na patelni grillowej lub tak jak ja- na dwustronnym grillu elektrycznym. 
2. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Bułki opiekamy w piekarniku. Każdą przekrawamy, z jednej strony smarujemy sosem czosnkowym, z drugiej majonezem. Kładziemy naprzemiennie po liściu sałaty, ogórka konserwowego, pomidora, porcji mięsa, kleksie ketchupu, ogórku świeżym, kolejnym plastrze pomidora i sałaty. Bułki "spinamy" wykałaczką, co ułatwia ich jedzenie 😋 Do przygotowania hamburgerów możemy także użyć sera żółtego, który w plasterkach kładziemy na porcję grillowanego mięsa, tak by się delikatnie roztopił. 

7 komentarzy:

  1. Ja już jakiś czas zbieram się na wykonanie takich domowych bułek hamburgerowych i ciągle ich nie przygotowałam,więc wpraszam się na te pyszne hamburgerki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia swoje najlepsze, te kupne zdarzyło mi się raz jeść i szczerze? Jakieś takie sztuczne :/

      Usuń
  2. hapnełabym jednego tak smakowicie na mnie patrzą z tych zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zdążyłaś, zanim się rozeszły :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. A kto ich nie lubi :D Mogłabym jeść co drugi dzień :D

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)