Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 27 marca 2017

Frytki z buraka

Lubicie frytki? Ja uwielbiam, zwłaszcza te wiecie.... ociekające tłuszczem i z naszych polskich ziemniaków ;) Ale co zrobić, gdy chce się odstawić, to, co potencjalnie może nam tylko zaszkodzić? Poszukaj zamiennika! Ja swojego właśnie znalazłam!
Po kilku próbach z różnymi warzywami, stwierdzam, że burak i seler to mój nr 1!


Składniki na 1 porcję:

4 średniej wielkości buraki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
Sól morska, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy, obieramy dokładnie i kroimy w plastry, a następnie w zgrabne słupki. Ich grubość zależy od Was samych, ale ja zrobiłam cieńsze, by szybciej się upiekły.
Przekładamy do miski, dodajemy oliwę, rozmaryn, tymianek oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy ze sobą i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Frytki takie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190stC przez 30 minut (grzałka góra-dół), a następnie przez 10 minut rumienimy włączając funkcję opiekania/grilla. W trakcie mieszamy parokrotnie, by równomiernie się upiekły. Podajemy samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.
 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)