Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 18 marca 2017

Placek królewski

Kolejne ciasto, które już sporą chwilę czekało na publikację. Część z Was na pewno je zna, ale dla tych, którzy widzą je po raz pierwszy przypominam przepis w wykonaniu mojej drugiej Mamy, czyli Teściowej. Ciasto pyszne, a z czasem zyskuje na wartości, gdyż jest bardziej wilgotne pod wpływem masy grysikowej.
Ja uwielbiam wszelkie ciasta kruche, więc i to było dla mnie "trafionym". 
Ponadto receptura ma już dobrych kilkadziesiąt lat, sprawdzona jest przez różne pokolenia i myślę, że śmiało można nazwać ten wypiek klasykiem.
Nie trzeba szczególnej okazji, by je przygotować ;) Wystarczą chęci i odrobina wolnego czasu, by umilić sobie dzień!


Składniki na blaszkę 36x24cm:
500g mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
1 jajko
100g margaryny lub masła
100g cukru kryształu
150g miodu prawdziwego

Masa grysikowa:
1 szklanka mleka
3 łyżki kaszy manny
1 kostka masła (200g)
200g cukru kryształu
1 jajko
1 żółtko
4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
olejek migdałowy

Dodatkowo:
cukier puder


Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną drobniej margarynę lub masło, sodę rozpuszczoną w mleku, cukier, miód oraz jajko. Wszystko razem siekamy i zagniatamy. Dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na wielkość blaszki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy osobno w temp. 180st C przez ok 15 minut. Studzimy. 
2.  Szklankę mleka gotujemy wraz z kaszą manną, cukrem kryształem i waniliowym . Do gotującego się mleka wlewamy roztrzepane wcześniej jajko z dodatkowym żółtkiem. Studzimy. Kostkę masła ucieramy dodając po odrobinie masy grysikowej. Do smaku dodajemy olejek migdałowy. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. 
Prawda, że proste?
Pamiętajcie, by podzielić się ze mną opinią i zdjęciem, jeśli tylko to ciasto przygotujecie! 


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.