Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 22 marca 2017

Wiosenna babka z jęczmieniem i nasionami chia

Marzanna zatopiona, wiosna przywitana! U mnie tą piękną, kolorową babeczką, którą można zrobić w zaledwie 10 minut. Tak! Dokładnie tyle, nie więcej będziesz potrzebować/ł 😊
Jeśli macie tylko białka w zanadrzu zamrażarki, nie zawahajcie się ich użyć. Do świąt nazbieracie na kolejną hihi :)
Czym się wyróżnia? Zdecydowanie dodatkiem młodego jęczmienia i nasion chia. Możemy ja upiec w zwykłej keksówce, ale efektownie będzie się także prezentować na Wielkanocnym stole w formie okrągłej. Wilgotna, nie za słodka, taka "Równa z niej babka!"

Składniki:
 
7 białek
Szczypta soli
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1½ szklanki mąki
¾ szklanki oleju
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 kisiel malinowy
2 łyżeczki młodego jęczmienia
¼ szklanki nasion chia

Dodatkowo:
1 biała czekolada
2 łyżki mleka
1 płaska łyżeczka młodego jęczmienia

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy zrobi się sztywna piana dodajemy stopniowo cukier i przesianą mąkę wraz proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewamy wolnym strumieniem olej oraz wodę. Delikatnie mieszamy i dzielimy na 4 części.
Do pierwszej dodajemy kakao
Do drugiej młody jęczmień
Do trzeciej nasiona chia
Do czwartej kisiel malinowy
Formę do babki smarujemy tłuszczem, posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy ciasto- kolorami wedle uznania.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 50 minut. W trakcie pieczenia wierzch możemy przykryć folią aluminiową, by zapobiec ewentualnemu, zbytniemu przyrumienieniu. Upieczoną od razu wyciągamy z formy i studzimy, a następnie dekorujemy białą czekoladą i zielonym proszkiem jęczmienia.



5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.