Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 1 maja 2017

Leśny tort czekoladowy


Weekend minął mi w tak zastraszającym tempie, że niestety, ale nie zdążyłam podzielić się z Wami niczym słodkim. Na szczęście- dla niektórych, trwa właśnie długi weekend majowy, więc i ciacho powinno być codziennie ;)                                                                        
Podsyłam Wam pomysł na tort dla bliskiej Wam osoby :) Mój przygotowany był na 60 ur Teścia. Mocno kakaowy biszkopt, mega wilgotny- zresztą taki lubię najbardziej, a do tego delikatna masa śmietankowa i pianka jagodowa. Całość obłędna w smaku :)

Jutro z kolei Adaś skończy roczek, więc i dziś będę myśleć nad jakimś małym cudeńkiem dla niego. Efektami, jeśli takowe będą na pewno się z Wami podzielę.


Składniki na tortownicę o śr 26cm

Biszkopt:

120g ciemnego kakao
250ml wrzątku
125ml mleka
1 i ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
125g masła
275g cukru trzcinowego
165g cukru białego
125ml oleju rzepakowego
4 jajka
280g mąki tortowej
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa śmietankowa:
300ml słodkiej 30% śmietanki
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Masa jagodowa:
250ml słodkiej śmietanki 30%
2 opakowania mrożonych jagód leśnych (ok 700g), można użyć mieszanki owocowej np Hortexa- również 2 opakowania
½ szklanki cukru kryształu
2 galaretki o smaku owoców leśnych

Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
60 ml mleka
Ponadto:
1 słoiczek dżemu np. wiśniowego/ czereśniowego
Wiórki czekoladowe do obtoczenia tortu
Czekoladowe wafelki, batony, jajeczka do dekoracji wierzchu tortu
Wiórki czekoladowe do obtoczenia tortu

Sposób przygotowania:

Biszkopt
1. Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki ze sobą. Pozostawiamy do przestudzenia. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i podwójnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Na najwolniejszych obrotach miksera powoli dolewamy olej, a po nim wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy jak pierwsze jest całkowicie połączone z masą). Do masy dodajemy część przesianej mąki naprzemiennie z przygotowanym kakao- aż do wykorzystania całości.
2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (wycinamy z niego okrąg). Wylewamy przygotowany biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 1 godzinę (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyciągamy z formy po ok 30 minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie za pomocą np. nitki przekrawamy na 3 krążki. Smarujemy dżemem.

Krem śmietankowy
Schłodzoną śmietanę ubijamy, a następnie dodajemy cukier puder, mascarpone i miksujemy przez chwilkę na wolnych obrotach.

Masa jagodowa
Do garnka (najlepiej z dnem, do którego nic nam nie przywiera) przekładamy owoce mrożone oraz cukier. Stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzamy do ich wrzenia. Wsypujemy galaretki, mieszamy jeszcze minutkę i miksujemy na gładko. Odrobinę owoców dodajemy do śmietanki, a następnie całość wlewamy do garnka z masą. Dokładnie mieszamy i chłodzimy. Tort przekładamy dopiero kiedy masa zaczyna nam tężeć.

Polewa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dolewamy mleko.

Przełożenie
Biszkopt- masa śmietankowa- masa jagodowa- biszkopt-masa śmietankowa- masa jagodowa- biszkopt- tort obkładamy pozostałą masą śmietankową, boki obsypujemy wiórkami czekolady i dekorujemy polewą.



6 komentarzy:

  1. Dzięki za przepis.
    Ile ważył opakowanie tych mrożonych jagód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę, użyłam mieszanki "Jagody leśne" bodajże z Lidla, można użyć samych jagód lub mieszanki owocowej z Hortexa. Wagowo ok 700-800g ;)

      Usuń
  2. Do masy jagodowej dajemy śmietankę płynną czy ubitą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płynną tylko pamiętać proszę o zahartowaniu jej owocami:)

      Usuń
  3. A do czego jest ten dżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaty biszkoptowe smarujemy dżemem, a później przekładamy kremami ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)