Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 15 maja 2017

Sos serowy do warzyw i mięsa (z delikatną nutą czosnku)

Lubicie brokuły? Ja tak, ale zdecydowanie bardziej wolę jak są czymś okraszone. Postanowiłam więc, że dla odmiany przygotuję sos serowy w moim nowym przyjacielu Tefal Cuisine Companion.
Uniknęłam w ten sposób stania nad nim z łyżką i mieszania, by się przypadkiem nie przypaliło... co zazwyczaj i tak kończy się lekko "przyrumienionym" naczyniem... Tutaj poszło szybko, bo tylko wrzuciłam wszystko do misy i sprawnie, bo w czasie kiedy sos się robił, ja mogłam wypić kawę. I to dosłownie, bo i chłopaki pozwolili ;)
Taki sos serowy to nie tylko świetny dodatek do warzyw, ale też mięs, ryb czy zapiekanek, bo fajnie łączy ze sobą każdą warstwę. 
Możecie również modyfikować jego smak począwszy od rodzaju sera (choć tu skłaniam się raczej do twardych typu cheddar, gouda, a zdecydowanie odradzam sery wędzone, bo ich smak później jest hm... gorzkawy i o mało ciekawym zapachu :D ), możecie też dorzucić troszkę czosnku, świeżych lub suszonych ziół czy drobniutko posiekanej małej cebulki. Prawda jest jednak taka, że mi najbardziej smakuje właśnie z odrobiną czosnku i taki najchętniej przygotowuję. 


 Składniki:

3 łyżeczki masła
2 płaskie łyżki mąki
300ml mleka
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta pieprzu cayenne
1 ząbek czosnku
200g sera żółtego typu cheddar lub gouda

Sposób przygotowania w Tefal CC:
 
W misie umieszczamy ostrze ULTRA BLADE, dodajemy kawałki sera żółtego oraz czosnku. Zamykamy pokrywę i siekamy na 12 obrotach przez 40 sekund. Po zatrzymaniu wyciągamy ostrze i zakładamy mieszadło, dodajemy pozostałe składniki: masło, mleko, przyprawy oraz mąkę. Ustawiamy czas na 8 minut, temperaturę 75⁰C i prędkość 5. Jeśli po tym czasie nasz sos wydaje się nam mało gęsty, ponownie uruchamiamy sprzęt, tym razem na 2 minuty, 90⁰C i prędkość 4.  Podajemy od razu na ciepło. 


Tradycyjny sposób przygotowania:

Ser ścieramy na tarce o małych oczkach, czosnek przepuszczamy przez praskę. W rondelku, najlepiej o grubym dnie rozpuszczamy masło. Do całkowicie stopionego dodajemy mąkę, mieszamy, by nie było grudek. Powoli dolewamy mleko, przyprawy, czosnek i ser. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Podajemy od razu na ciepło. 



2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.