Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 18 czerwca 2017

Camembert z jagodami i rogalikiem

Pozwalacie sobie czasem na leniwe śniadanie w łóżku? Kto je u Was przygotowuje? 
Proponuję podzielić obowiązki :) Żona piecze dzień wcześniej rogaliki, Mąż rano odpala piekarnik i piecze camembert! Te dwa produkty stworzą Wam pyszne śniadanie, które my dziś zjedliśmy ochoczo, zwłaszcza widząc wietrzny i chłodny poranek za oknem.
Domowe pieczywo to jest coś, co oboje uwielbiamy! Obawiałam się połączenia rogalików z płatkami kukurydzianymi Kakao&miód, ale niepotrzebnie. Wystarczyło dodać mniej cukru do ciasta, by nie były zbyt słodkie. Maczane w roztopionym camembercie z pyszną, domową konfiturą i szklanką soku pozwoliły z uśmiechem i energią zacząć ten pochmurny niedzielny poranek. 




Składniki:

Ser camembert- 1 mały na jedną osobą
Po 2 łyżeczki jagód z syropu lub dowolnego innego dżemu na 1 osobę
 
Rogaliki (12 sztuk):

2 jajka
2 łyżki cukru
1 opakowanie drożdży instant (8g) lub 20g świeżych
1 szklanka mleka
100g roztopionego i przestudzonego masła
½ kg mąki pszennej tortowej
100g płatków kukurydzianych „Kakao i miód” #Lubella
½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

20g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżka mleka
Nasiona chia

Sposób przygotowania:

Rogaliki-  ½ szklanki mleka delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier, drożdże oraz 1 łyżkę mąki. Odstawiamy w cieple do wyrośnięcia. Pozostałe mleko, roztrzepane jajka, zaczyn, sól oraz mąkę łączymy ze sobą i wyrabiamy dłonią lub mikserem z końcówką haka. W trakcie dolewamy przestudzone, roztopione masło i wyrabiamy do momentu odchodzenia ciasta od dłoni. Odstawiamy na min. 45 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, najlepiej pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, formujemy kule i wałkujemy na grubość ½cm. Smarujemy masłem i nożem tniemy na 6 trójkątów. Zwijamy, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem końcem ciasta do spodu. Rogi ciasta zwijamy do środka. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut po czym smarujemy jajkiem i posypujemy nasionami chia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na ok 20 minut (do suchego patyczka). 


Camembert- jeśli mamy mały- wydrążamy z niego łyżeczką wgłębienie i uzupełniamy jagodami lub dżemem. Jeśli używamy dużego- przekrawamy go w poprzek na pół, z każdej części odrobinę wydrążamy i również uzupełniamy jagodami lub dżemem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 10 minut.

Pieczony z owocami camembert podajemy w towarzystwie maślanych rogalików z dodatkiem płatków kukurydzianych #Lubella Kakao i miód. To #mojalaternatywa na przepyszne śniadanie, nie tylko do łóżka :)

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/lubella-platki#fndtn-panel-aktualne




1 komentarz:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)