Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 13 czerwca 2017

Chłodnik z botwinki

Botwinka gotowana już była na blogu, zresztą nie raz, ale chłodnikiem jeszcze Was nie częstowałam, więc czas to zmienić! Nie dość, że łatwo zrobić, to jeszcze nie marnujecie wiele czasu. No i najważniejsze! Zaspokoi głód i doda ochłody w upalny dzień. 
Do przygotowania swojego użyłam maślanki, ale sprawdzi się także jogurt naturalny. 
Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim posmakuje ten typ zupy. Jak nie wszystkim smakują zupy owocowe ;) Ale fajnie byłoby, gdybyście spróbowali się przekonać, tak jak zrobił to mój Małżonek :) Teraz chłodniki je, ale jeszcze kilka lat temu... gdyby nie to, że na kilkudniowym wypadzie do Nałęczowa zamówił sobie zupę krem i okazało się, że była z nielubianych przez niego brokułów, a ja delektowałam się pysznych chłodnikiem z rzodkiewki, który zaraz mi podmienił tak pewnie do tej pory miałabym problem go namówić. Nie ulegajcie stereotypom, że czegoś nie da się zjeść ;) Wszystko się da, jak się dobrze zrobi 😋



Składniki na 4 porcje

2 pęczki botwinki
1 pęczek rzodkiewki
1 ogórek
Sok z ½ cytryny
800ml maślanki
300ml wywaru warzywnego
2 ząbki czosnku
Pęczek koperku
Sól, pieprz do smaku
Jajka na twardo (jedno na porcję)

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

W misie urządzenia zakładamy ostrze tnące, wkładamy obrane ząbki czosnku, umyte i obrane buraki oraz liście botwinki. Ustawiamy prędkość 10, czas 40 sekund. Zmiksowane warzywa zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy w temp. 80⁰C przez 15 minut. Dodajemy sok z cytryny, studzimy. Po ok godzinie dodajemy rzodkiewki, pokrojonego na mniejsze kawałki ogórka oraz połowę pęczku koperku. Uruchamiamy prędkość 8, czas 30 sekund (jeśli chcemy gładszą zupę, zwiększamy obroty lub dodajemy kilka sekund). Tak przygotowaną bazę zupy łączymy z maślanką, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z odrobiną koperku i jajkiem.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Buraki myjemy i obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach. Liście botwinki drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości, ok 20 minut. Zakwaszamy sokiem z cytryny i studzimy. Po ok godzinie dodajemy starte na wiór rzodkiewki oraz ogórka. Pęczek koperku drobno siekamy. Połowę dodajemy do buraków, które łączymy z maślanką, doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z odrobiną świeżego koperku i jajkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)