Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 10 czerwca 2017

Omlety biszkoptowe z salsą owocową

Takie śniadania mogłabym jeść codziennie, ale nie oszukujmy się... codziennie to nie byłoby chętnego do ich przygotowania. Z tego też powodu często zaniedbujemy ten pierwszy, podstawowy posiłek i idziemy na łatwiznę sięgając po kromkę chleba z masłem i plastrem szynki. Nie mówię, że to nie może być smaczne- zwłaszcza jak jest świeży, pachnący i tyle co upieczony chleb, ale czasem można zaszaleć.

Omleciki mi tak posmakowały, że piekłam je kilka dni pod rząd, choć z podobnym wnętrzem.

Zapraszam Was więc dziś na pyszne, lekko słodkie śniadanie. Delektujcie się, smakujcie i odtwarzajcie w swoich domach.




Składniki na 4 sztuki:

2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru trzcinowego
1 szklanka płatków kukurydzianych 
Corn Flakes kakao i miód #Lubella
Szczypta soli

Dodatkowo:

½ jabłka
1 mała gruszka
1 nektarynka
1 banan
½ kiwi
3 truskawki
3 łyżki pokrojonego w kostkę arbuza
150ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru + do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka. Mąkę przesiewamy i również mieszamy z masą biszkoptową.

Na papierze do pieczenia wielkości dużej blaszki piekarnikowej rysujemy 4 okręgi (np. od miseczki), papier obracamy na drugą stronę, a w zaznaczone miejsca nakładamy po tyle samo biszkoptu. Posypujemy odrobiną płatków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na ok 9-10 minut. Ciepłe delikatnie odrywamy od papieru, układamy lekko zwijając do środka jedno obok drugiego. 


Owoce obieramy i kroimy w kostkę.  Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Odrobiną smarujemy każdy omlecik, nakładamy sałatkę owocową i dekorujemy boki pozostałym kremem śmietanowym. Posypujemy cukrem pudrem.


 
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/lubella-platki#fndtn-panel-aktualne

7 komentarzy:

  1. Wspaniale się prezentuje. Zawsze się przymierzam do takich deserów, ale jakoś czasu braknie :( Muszę w końcu znaleźć chwilę i przygotować takie cudeńka. Czy mąkę pszenną mogę zastąpić jakąś inną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie i można, ale nie próbowałam, więc ciężko mi określić co wyjdzie i jak będzie smakowało ;)

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam i nie jadłam takich omletów.. ale aż ślinka cieknie. Deser idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować ;) Ja jak robię z pojedynczej porcji, właśnie 4 sztuki to znikają w oka mgnieniu :) Jeszcze lekko ciepłe są najlepsze!

      Usuń
  3. mogłabym je jeść nie tylko na śniadanie! idealne dla łasucha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bajecznie i za pewne równie świetnie smakują. Ojej drażnią takie widoki takiego łasucha jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Omlety wyglądają bajecznie, a ta owocowa salsa niesamowicie kusi
    . Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)