Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 13 lipca 2017

Francuskie rożki- ciasteczka "Na raz"

Nie tylko Mama wie, co dobre ;) Teściowe też znają się na rzeczy i próbują dogodzić sobie i synowej przy okazji ;) Dokładnie taki przepis pochodzi właśnie z zeszytu mojej "drugiej" Mamy. Przygotowujemy je często, praktycznie na zmianę. Dzięki prostemu kształtowi wycina się je w miarę szybko, więc i pracy mniej, a wszyscy zadowoleni tacy, że łooo... jakby to co najmniej konkretna Pavlova była, a nie najprostsze w świecie ciasteczka. 
Polecam przygotować je swoim najbliższym i sami zobaczycie jak niewiele trzeba, by sprawić radość :)
Składniki:
  
3 szklanki mąki

250g masła 82%
1 szklanka śmietany 18%
1 żółtko

Dodatkowo:
1 białko
Cukier biały Diamant do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, żółtko oraz śmietanę. Wszystko razem siekamy i szybko zarabiamy ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w foliowy woreczek i odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. i ozdobnym radełkiem wykrawać trójkąciki o boku ok. 5cm. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (170st) ok 20 min.- na złoty kolor.


Wejdź na stronę www.uczymyjakslodzic.pl i dowiedz się więcej! 

2 komentarze:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)