Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 8 lipca 2017

Ogórki małosolne na sucho (po rosyjsku)

Jeden przepis na małosolne już jest, ale tradycyjny, w zalewie. Kusił mnie jednak sposób "na sucho", a dokładniej mówiąc kusił mnie ich wygląd. Bo jak ogórek może być nadal tak zielony jak się już przecież ukisił 😁 Byłam pewna, że się nie da, że to obróbka komputerowa albo że to w ogóle nie dobre i takie nijakie. I przekonałam się! Wystarczyło zrobić, odczekać dzień i spróbować, by zakochać się w nich tak samo jak w tych tradycyjnych. W sumie nawet nie wiem czy nie bardziej, właśnie ze względu na tą soczystą zieleń :) No i czas oczekiwania- jak już wspominałam wystarczy doba, gdzie w przypadku tradycyjnych jest to jednak kilka dni. 
Jeśli więc lubicie i macie dostęp do gruntowych ogórków (w sklepach są na pewno, na działkach też już się pojawiają), to z czystym sumieniem mogę Wam polecić ten sposób kiszenia. 
Przygotowane na sucho mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni, ale u mnie tych kilku dni nawet nie doczekały. 
 


Składniki: 
 
1 kg ogórków
1 korzeń chrzanu
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżka gorczycy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 płaskie łyżeczki soli
1 pęczek młodego kopru
1 większy woreczek strunowy lub do pieczenia mięs

Sposób przygotowania:

Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez ok 2 godziny. Po tym czasie odcinamy końcówki, przekładamy do woreczka i dodajemy pozostałe składniki: koper, pokrojony na mniejsze części chrzan, rozgniecione ząbki czosnku oraz przyprawy. Ziele angielskie oraz liście laurowe kruszymy przed dodaniem. Woreczek szczelnie zamykamy wypompowując z niego nadmiar powietrza, dokładnie mieszamy, by ogórki pokryły się równomiernie solą oraz przyprawami i wstawiamy na ok 4godziny do lodówki. Po tym czasie kisimy przez ok 20 godzin w temperaturze pokojowej. Ogórki są dobre już po upływie jednej doby od momentu przygotowania. Przechowujemy w lodówce do kilku dni. 

27 komentarzy:

  1. Oooo coś nowego, jeszcze tej metody nie znałem. Chętnie wypróbuję, bo mam w planach ogóreczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam małosolnych, bo ja fanką kiszeniaków jestem ;) ale muszę spróbować, a nuż okaże się, że już polubiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. No ja tez sie skusze,wygladaja swietnie!pozdro👍🌸

    OdpowiedzUsuń
  4. Napewno zrobie,wygladaja pysznie! Dzieki za przepis👏👍🌸😘

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja właśnie zrobiłam ostatnio małosolne ale tradycyjną metodą. Ta na sucho strasznie mnie kusi! Chyba wypróbuję następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja się przymierzam do tradycyjnych ale te "rosyjskie" to ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam,robiłam są świetne,twarde i cudownie zielone

    OdpowiedzUsuń
  8. jak wypompowac powietrze z worka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba tego robić dokładnie i do samego końca, wystarczy dłońmi podociskać do ogórków, by worek przylegał do nich, a następnie wypuścić góra i zamknąć.

      Usuń
  9. Ja w zeszłym roku zaproponowała rodzince ż Podkarpacia nasze tradycyjnie kiszone małosolne. Pierwszy raz jedli i byli o dziwo zachwyceni. Pamiętam jak byłam mała i wracałam z kolonii letnich to już na schodach pachniało ogoreczkami malosolnymi. Teraz mojego partnera ż Podkarpacia nauczyłam jesc tego rodzaju warzywa i jest zachwycony. Muszę jednak tego przepisu spróbować. Dzieki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nawet właśnie się nie robiło małosolnych, więc tera nadrabiam :) Ogórki posadzone, ale pewnie zanim zrobię ze swoich, to wcześniej kupię odrobinę do tych właśnie po rosyjsku ;)

      Usuń
  10. Mam w domu ogoreczki więc już idę robić. Jakie wyjdą dam znać na pewno. Niemcy nie bardzo znają nasze ogórki kiszone Ale już swoją szefową zdążyłam przekonać do zupki ogorkowej. Jutro u nas święto więc myślę że na grilla dam radę zrobić. Dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że nie odpowiedziałam od razu. Wszystkie komentarze od pewnego momentu zaczęły lądować mi w Spamie, a ja dopiero go dziś przejrzałam, dziwiąc się właśnie, że nikt nic nie pisze ;) Używałam soli zwykłej, mam nadzieję, że jeśli podjęłaś się przygotowania, to wyszły perfekcyjne ;)

      Usuń
  12. Ogóreczki perfekcyjne!!!Robię je kolejny raz.Dzięki za przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis. Muszę zobaczyć czy faktycznie takie dobre. Jutro zbieram ogórki i robię,

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Czekam na zdjęcie 😍 możesz podesłać na maila, do lub oznaczyć na Instagramie 😘😀 byłoby mi bardzo miło 😘

      Usuń
  15. a ja robiłam 2 lata temu i... klops nic z tego. Wg.mnie to bzdura.Szkoda czasu ,produktów i roboty. .Najlepsze normalnie kiszone

    OdpowiedzUsuń
  16. często robie tą metodą i zawsze są bardzo dobre, do wszelkiego kiszenia trzeba używać soli niejodowanej bo jodowana zabija bakterie probiotyczne te któr e kiszą i które są nam potrzebne. te wyjdą ze zwykłą solą bo długo sie ich nie trzyma i nie muszą sie zakisić solidnie , ja zawsze uzywam tylko niejodowanej soli nawet do gotowania lub himalajskiej czarnej do kanapek , unikam jodu żeby nie niszczyć sobie flory bakterynej w jelitach.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzien Dobry, a jak by je zamknąc próżniowo??

    OdpowiedzUsuń
  18. Próżniowo pozbawiało wszelkiego powietrza ze środka, nie wiem czy efekt byłby zadowalający, bo nigdy tego sposobu nie próbowałam 🤷‍♀️

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.